دیباچه

دیباچه

تو همانی که می اندیشی
دیباچه

دیباچه

تو همانی که می اندیشی

نقش عروسک درمانی در بهداشت روانی کودک

نقش عروسک درمانی در بهداشت روانی کودک


کودک می تواند در بازی عروسکی، انگیزه اش را متعادل نماید و انرژی های اضافی روانی خود را تخلیه کند. البته عبارت صحیح درباره این مطلب این است که کودک در بازی عروسکی ، انرژی روانی و جسمی خود را بارور می کند و شکل مناسبی به آن می دهد.

از دیدگاه بهداشت روان، عروسک درمانی شیوه دلپذیر مداوا در قلمرو روان درمانی است. عروسک ، واسطه ای پذیرفته شده از سوی بزرگسالان و کودکان در جهت ارتباط و تبادل احساس ، عاطفه و اندیشه بین این دو نسل می باشد که در برخی از کشورها به جایگاه این ابزار تربیتی، اهمیت خاص داده شده است . می توان از این طریق، به کودک آموزش داد و اوقات فراغت او را به صورت مفید و مطلوبی پربار کرد و نکات منفی و ناسالم عاطفی، احساسی ، رفتاری و شناختی او را بهبود بخشید. در حیطه ی روان پزشکی و روان شناسی بالینی کودک ، متخصص بالینی ، قادر است با استفاده از عروسک ها به اطلاعات مفید بالینی جهت تشخیص مسائل روانی کودک دست یابد و بعد از تشخیص بالینی ، درمانگر طرح مناسبی را به منظور درمان از طریق بازی تهیه و در جلسات درمانی ، اجرا نماید.

نقش عروسک بازی ، در رشد و تکامل کلامی کودک کاملاً درخور توجه است.

کودک در ارتباط با عروسک ، دوست دارد موقعیت خود را بیان نماید و دنیای اطراف خود را تعریف کند. تعریف او از دنیا، تصویرهایی می باشد که از پدر، مادر، برادر و خواهر،  خانه و کوچه های اطراف خانه خود دارد. اگر پدر و مادر، در برخورد با او بی میلی کنند و یا برعکس – رفتار مناسبی داشته باشند ، کودک این رفتارها را برای عروسکش بازگو می نماید و همین تعریف کردن اساس آرامش و تخلیه روانی کودک می گردد و در نهایت باعث تجلی و بروز برخی از بیانات و گفته های ناب و ارزشمند در ذهن کودک می شود. بنابراینرفتار کودک با عروسک ، درپیشرفت و تکامل کلامی کودک مؤثر می افتد. به شرط آنکه، ما رفتار و گفتار کودک را به هنگام گفتگو با عروسک ، جدی بگیریم .

 یکی از نیازهای اساسی که باعث گرایش کودک به عروسک می شود، میل به داشتن هم صحبت است. عروسک برای کودک یک شخص محسوب می گردد و با او رابطه اجتماعی برقرار می کند. ضمن این که کودک با توجه به این که مسئول عروسک شناخته می شود ، در مسیر رشد مسئولیت پذیری و خلاقیت اجتماعی ، قرار می گیرد.

در مورد برخی از کارکردهای روانی عروسک بازی و عروسک درمانی باید گفت : بازی های عروسکی ( بازی های عروسک ها)   در بازی درمانی به عنوان یکی از مؤثرترین انواع بازی درمانی ها مطرح گشته و اهمیت دارد . ضمناً بعضی از کارکردهایی که در بازی های عروسکی وجود دارند و نقش مستقیمی در بهداشت روانی کودک ایفا می کنند ، عبارت اند از :

- احساس داشتن به عروسک و تعلق یافتن به او.

- حس سرپرستی و مسئولیت مراقبت از عروسک.

- ایجاد ارتباط احساسی و عاطفی با عروسک.

- فعالیت های روانی – عقلی و باروری ذهنی کودک در ارتباط با عروسک.

- خوشحال شدن و لذت بخش شدن اوقات فراغت کودک.

- همانند نمودن عروسک با خویشتن .

- افزایش اعتماد به نفس کودک به علت سرپرستی و مراقبت از عروسک.

- رشد عواطف و گرایش های عاطفی کودک.

- افزایش قدرت تصمیم گیری و هدایت فکری.

و...

در برخی ازموارد ، در ارتباط با موضوع ، سفارش هایی شده از جمله :

در هنگام بازی کودک با عروسک جهت دهی و تصمیم بزرگسالانه نداشته باشید. بلکه عروسک را همان گونه ببینید که کودکان می بیند و احساس می کنند. یعنی همانند کودک حس کرده و در نظر بگیرید.

توجه کنید که کودکان با عروسک های خود راحت صحبت می کنند، سعی کنید از آنها نخواهید که به صورت کلیشه ای و بسته، با عروسک ها حرف بزنند بلکه آن ها را تشویق کنید آن گونه که دوست دارند، با عروسک ها صحبت کنند و ...

در دیدگاه بعضی خانواده ها ، عروسک به عنوان یک دوست کودک می باشد نه وسیله ای در جهت سرگرمی کودک. به همین دلیل ، کودک کار کردی تحت عنوان راز و نیاز عروسک را برای خود مطرح می نماید و از آن به خوبی استفاده می کند. در سایه این نگرش ، خانواده بهتر می تواند احساس تنهایی  و خلاء روانی کودک را جبران کند.

در چنین ارتباطی، کودک برای عروسک دلتنگی می کند، نگرانش می شود و سعی در مراقبت بیشتر و دقیق تر از او می کند.


عروسک می تواند واسطه تربیتی ما با کودک و یا کودک با محیط پیرامون او باشد و در این نقش، می تواند پیام تربیتی را از ما گرفته و به کودک منتقل نماید. علاوه بر این که احساس عاطفی و فکری کودک را متقابلا ً به ما انتقال می دهد.

در مورد ارتباط کودک با عروسک باید گفت که ما می توانیم از طریق ثبت و یادداشت نوع ارتباط کودک با عروسک هایش در هنگام بازی ، با دنیای کودک بیشتر آشنا شویم و در برنامه ریزی و هدایت تربیتی او مفاهیم و اصول و اهداف واقعی تری را انتخاب نماییم .

نهایت این که عروسک درمانی و اجرای نمایش عروسکی و آشنا سازی کودک با عروسک ، هم به منظور پر کردن اوقات فراغت و هم بهینه سازی شرایط روانی – زیستی کودک ، از نظر بهداشت روان ارزش فراوان دارد.

از طرف دیگر بازی درمانی روشی است روان پزشکی و روان شناسی که از طریق آن، کودک در بازی و از طریق بازی هیجان سرکوب شده خود را برون فکنی می کند و برخی از مشکلات روانی کودک ، درمان می گردد.

نظرات 16 + ارسال نظر
مهرامین یکشنبه 3 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 11:26 ق.ظ http://mehraamin.blogfa.com/

همینطوری دلم میخواد بگم:
عروسک قصه من قرمز پوشیده
رو تخت خواب مخمل آبیش خوابیده
عروسک من چشماتو وا کن
وقتی که شب شد اونوقت لالا کن .....

زیتون یکشنبه 3 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 02:05 ب.ظ http://zatun26.persianblog.ir

سلام
خسته نباشی آزاده خانم
مطلب خوبی است
چندسال قبل یک مرد بازی درمانی درتهران انجام میدادباکودکان که روزنامه هانوشته بودند احتمالاخبرش درزیتون ۱باشد به هرحال خیلی جالب است
البته بهداشت روان ۵۰درصدباتغذیه و۳۰درصدباخانواده درمانی وشناو۲۰درصدبابازی وسایرروشهاست حداکثر

SIR.SAEID یکشنبه 3 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 07:27 ب.ظ http://www.samiiiddd.blogfa.com

salam azade jan khubi?
0midvaram in mataleb be dardet b0kh0re

نقش بازی عروسکی در شخصیت کودکان



«بازی» یک فعالیت طبیعی، لذت‌بخش و دلخواه برای کودکان می‌باشد. ولی متأسفانه بزرگترها این حقیقت را جدی تلقی نمی‌کنند. در صورتی که با بازی هدفدار می‌توان در جهت رشد و تربیت آنان گام برداشت. گام‌هایی که از دریچه لطافت بازی شروع شده، به دنیای خیال و رویاها و ابعاد احساسی، عاطفی و شناختی کودکان خاتمه می‌یابد. به همین دلیل پرداختن به بازی خصوصا بازی‌های عروسکی، بررسی نزدیکترین زاویه شخصیت کودکی می‌باشد،علاوه بر اینکه بازی، فرآیند یادگیری را برای یادگیرنده یعنی کودک و نوجوان شیرین می‌کند، موجب ارضای بسیاری از نیازهای اساسی و زیر بنایی کودک نیز می‌شود.







نیاز به تخلیه انرژی و بازتوانی
کودک، پر بار و غنی از انرژی بوده و نیاز دارد که این انرژی‌ها را به شکلی از خود بروز دهد. وقتی در اطراف کودک زمینه‌های مثبت و منطقی جهت تخلیه انرژی وجود نداشته باشد، این انرژی‌ها باعث بی‌قراری و پرکاری ناسالم کودک می‌گردد.



وجود کودک مثل یک ژنراتور فعال و پرکار، شروع به بازتوانی زایش مجدد انرژی می‌نماید استفاده مثبت از انرژی‌ها، موجب افزایش اعتماد به نفس و تقویت اراده کودک می‌گردد.
اگر عروسک بازی به شکلی مناسب، باعث تخلیه انرژی‌های کودک گردد، نه تنها آرامش روحی او را افزایش می‌دهد بلکه باعث پویایی رفتار کودک نیز می‌گردد. اگر این انرژی مشمول سانسور والدین و یا مدرسه قرار گیرد، کودک انرژی خود را به عمیق‌ترین ذخایر خود واپس می‌زند و آن را احتمالاً تبدیل به اضطراب می‌سازد. بعلاوه کودک، اضطراب‌های خود را با عصبانیت، فریاد، اشک ریختن، شکستن اشیاء و … نشان می‌دهد و این فشارهای غیرقابل تحمل در کودک، ناراحتی‌هایی به صورت آثار جسمی نظیر ادرار شبانه، کهیر، اگزما و… را ظاهر می‌سازد.




تفاوت منحصر به فرد عروسک در میان اسباب‌بازی‌ها
کودک می‌تواند در بازی عروسکی، انرژی‌های اضافی و روانی خود را تخلیه کند. کودک آنچنان به عروسکش اعتماد دارد و خودش را مثل او می‌بیند که کلیه احساسات و عواطفش را به عروسک فرافکن می‌کند و نسبت می‌دهد. این حالت نه تنها باعث تخلیه روانی شده بلکه درک و فهم بهتری از او را باعث می‌گردد.







پس عروسک‌ها به کودک این اجازه را می‌دهد تا بدون واهمه از بزرگترها، خودش یک آدم بزرگ شود و یک‌سری مسائل را از روی کنجکاوی تجربه کند. اکثر اوقات، کودکان به تنهایی عروسک بازی می‌کنند چرا که والدین عروسک را برای او خریده‌اند که دیگر کاری به کارشان نداشته باشد و اگر هم با آنها ‌ بازی کنند، بزرگ‌ترها خواسته‌های خودشان را به خواسته‌های کودکانشان تحمیل می‌کنند. واضح و روشن است که کودک عروسکش را از خودش طرد می‌کند و نیازهایش، در این ارتباط ناکام می‌گردد. نیازهای دیگری نیز برای کودک وجود دارد که در ارتباط با عروسک می‌توانند برآورده و ارضا شوند، از قبیل نیاز به پیشرفت و کسب موفقیت، نیاز به رهبری و اداره کردن، نیاز به امنیت، نیاز به آزادی و کودک آزاد است.



کودک درون ما هم میل دارد آزادانه ابراز وجود نماید، گریه کند و به زندگی مشغول باشد. بزرگسالانی که در بازی کودکان شرکت می‌کنند تنها به فرزند خود محبت نکرده‌اند، بلکه در جهت آرام سازی خود نیز کوشش و تلاش نموده‌اند و در صورتی که بزرگسالی بر اساس کودک شخصیت خود، با فرزندش رفتار نماید نتایج مفیدتر و موثرتری را خواهد گرفت.عروسک‌های مناسب کودکان، عروسک‌هایی بومی با محتویات خودی هستند، نه عروسک‌هایی که سمبل فرهنگ غیرخودی است…



جهت شکوفایی و رشد فرزند دلبندتان:



۱- عروسک و عروسک‌بازی را به عنوان یک فرآیند جدی و مهم در زندگی کودک و رشد شخصیت کودک در نظر بگیرد.



۲- مشارکت فعال و هیجان داری با کودک خود، در هنگام بازی با او داشته باشید.



توجه داشته باشید که زندگی برای کودک در بازی معنی و مفهوم می‌گیرد. پس اگر به‌صورت زنده‌ای کودک درگیر بازی شود، بهتر رشد خواهد کرد و تعالی خواهد یافت.



۳- بازی را فرصتی برای انتقال مفاهیم و الگوهای تربیتی در نظر بگیرید.



۴- کودک از بازی با عروسک‌هایش لذت می‌برد و با احترامی که ما به عروسک‌هایش می‌گذاریم، اطمینان می‌یابد که دوستش داریم .



۵- وقتی کودک خود را مشغول بازی کردن و گفت و شنود با عروسک و یا اشیای خارجی می‌بینید، در جهت افزایش اعتماد به نفس، کودک را یاری کنید.



SIR.SAEID

SIR.SAEID یکشنبه 3 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 07:29 ب.ظ http://www.samiiiddd.blogfa.com

عروسک قشنگ من قرمز پوشیده

تو رخت خواب مخمل آبیش خوابیده

یه روز مامان رفته بازار اونو خریده

قشگ تر از عروسکم هیچ کس ندیده

عروسک من

چشمات و باز کن

وقتی که شب شد

آن وقت لالا کن

بیا بریم توی حیاط با من بازی کن

توپ بازی و شن بازی و طناب بازی کن

SIR.SAEID دوشنبه 4 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 07:20 ب.ظ http://www.samiiiddd.blogfa.com

salam up kardam ye sar bezan

امیر دوشنبه 4 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 11:16 ب.ظ http://www.jas.blogfa.com

...

مجید ( یادداشتهای یک وبلاگر ) چهارشنبه 6 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 03:24 ق.ظ http://www.majid-85.persianblog.ir

سلام //////////////من به روزم///////////چون وقت نیست بعدا میام و برای مطلبت نظر میدم////////////////یا حق[گل]

محمد چهارشنبه 6 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 04:01 ب.ظ http://www.mr-89.persianblog.ir

مرسی که به سایتم سر زدی.

مجید پنج‌شنبه 7 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 11:18 ق.ظ http://far30sms.royablog.com

سلام دوست عزیز وبلاگ بسیار زیبا ی دارید
خوشحال می شم به کلبه فقیرانه منم سری بزنی

رستی با تبادل لینک موافقید؟
اگر موافقی من را با اسم

(-_-) اس ام اس دلبری (-_-)


لینک کنید و خبرم کنید تا ظرف 4ساعت لینک شما را در وب سایت درج کنم

آزاده شنبه 9 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 03:03 ب.ظ http://shabrvanekhial.blogfa.com

به علت وجود بعضی از کلمات داخل این نظر امکان درج آن وجود ندارد.
این یعنی چی؟

آزاده شنبه 9 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 03:06 ب.ظ http://shabrvanekhial.blogfa.com

بابا ازی ماشین خریدم اااااااااااااه
چرا نمیشه برای تو کامنت گذاشتو خوشحالی کرد؟

زیتون7 شنبه 9 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 10:51 ب.ظ http://zatun07.persianblog.ir

سلام
خسته نباشی هرجاهستی خدایارت
اینم ادرس جدیداست بعدفیلتر

زیتون یکشنبه 10 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 05:28 ب.ظ http://zatun26.persianblog.ir

تشکر
ایمیل هایت راچک نمی کنی ندیدم جواب بدی
برخی تصاویرزیباهستند
اگرجواب بدی بدستم می اید چی میل کنم البته گرایشت رامتوجه شدم دراین زمینه
امابرخی تصاویرمضمامین اجتماعی دارندنمیشه پست گذاشت ولی دیدنش لذتبخش است تااونجائی که بشه پست میگذارم اما زیادکه شدنمیشه
به هرحال لذت بخش هستندوتنوع سبب شادابی میشه

فرناز مامان آنیسا دوشنبه 11 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 09:19 ق.ظ

سلاااااااااااااام آّپ جدید دارم بیا [قلب]

علیرضا یکشنبه 31 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 12:25 ب.ظ http://09375534894ali.blogfa.com

سلام...خوبی؟؟؟؟

وب خوشکلی داری بهم سر بزنی خوشحال میشم..

محمد پنج‌شنبه 4 شهریور‌ماه سال 1389 ساعت 02:24 ب.ظ

سلام ایا از مهرداد عرفانی خبری دارید ممنون می شوم که به من خبری بدهید

mralmasi2001@yahoo.com

نه متاسفانه از اسفنده خبری ازش نیست

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد